Rusland chemische wapens

VS legt nieuwe maatregelen op aan Rusland voor zijn oorlog en gebruik van chemische wapens tegen Oekraïne.

Nieuwe maatregelen sancties tegen Rusland

Door middel van het plaatsen van uitgebreide sancties op meer dan 280 individuen en entiteiten, heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nieuwe maatregelen ingevoerd. Dit is ook bedoeld om de voortdurende agressie en interne onderdrukking van Rusland tegen te gaan. De nieuwe vermeldingen, aangekondigd op 1 mei 2024, zijn bedoeld om Rusland verder te straffen voor zijn buitenlandse agressie en interne repressie.

In de eerste plaats zijn de sancties divers en richten zich op meer dan 80 entiteiten en individuen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Ruslands toekomstige energie-, metaal- en mijnbouwproductie en exportcapaciteiten. Bovendien zijn ze gericht op entiteiten die betrokken zijn bij het ontduiken en omzeilen van sancties. Net als degenen die Rusland helpen om tegen Oekraïne te vechten.

Beperkingen op buitenlandse militaire financiering en exportvergunningen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet alleen aandacht voor individuen en entiteiten, maar ook voor bredere financiële en handelsbeperkingen. Deze omvatten het opleggen van beperkingen op buitenlandse militaire financiering. Daarnaast zijn ze ook gericht op kredietlijnen van de Amerikaanse overheid. Tot slot ook op exportvergunningen voor defensieartikelen en nationale veiligheidsgevoelige items die naar Rusland gaan. Dit is een belangrijke stap in het kielzog van Ruslands gebruik van het chemische wapen chloropicrine tegen Oekraïne.

Focus op chemische en biologische wapenprogramma’s

Al met al is een aanzienlijk deel van de sancties gericht op hen die betrokken zijn bij de chemische en biologische wapenprogramma’s. Het ministerie heeft drie Russische overheidsinstanties sancties opgelegd. Daarnaast zijn er ook vier Russische bedrijven toegevoegd die zich bezighouden met deze programma’s. Bovendien zijn drie individuen toegevoegd die gelinkt zijn aan de dood van Aleksej Navalny in Russische strafkolonie IK-3 onderworpen.

E.O. 14024

De sancties worden opgelegd in Uitvoeringsverordening (E.O.) 14024, die straffen mogelijk maakt voor bepaalde schadelijke buitenlandse activiteiten. De Verenigde Staten blijven alle hulpmiddelen gebruiken. Dit om Rusland te verhinderen om wapens te maken en het internationale financiële systeem te gebruiken om zijn conflict met Oekraïne voort te zetten.

Conclusie

Met de recente sancties wordt wederom benadrukt de complexiteit en uitgebreide gevolgen van compliance van de Amerikaanse exportcontroles en sancties. Deze sancties kunnen tal van sectoren beïnvloeden. Zoals energie, metalen, mijnbouw en defensie, evenals verschillende entiteiten die betrokken zijn bij de agressie van Rusland tegen Oekraïne.

Dit kan ook Europese entiteiten beïnvloeden en het wordt sterk aangeraden om deze nieuwe maatregelen na te leven.

Het is belangrijk om te weten hoe je exportcontroles en sancties moet aanpakken.

Heeft u hulp nodig bij het navigeren door deze nieuwe sancties? Wilt u uw risico’s minimaliseren? Neem dan nu contact met ons op. Wij staan klaar om u te ondersteunen bij het begrijpen en naleven van EU, VS, VN en andere sanctieprogramma’s. Wacht niet, onderneem vandaag nog actie!

Link naar de factsheet van US Department of State:

https://www.state.gov/imposing-new-measures-on-russia-for-its-full-scale-war-and-use-of-chemical-weapons-against-ukraine-2/

Trade Controls Compliance – Your Sanctions & Export Controls Toolbox!!!

Contactformulier

Your sanctions and export controls toolbox

Heb je vragen over onze diensten of ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Met ons contactformulier voor Trade Controls Compliance kun je je gegevens bij ons achterlaten, waarna wij contact met je opnemen. Indien gewenst kunt u al meer details geven over uw probleem op het gebied van exportcontrole, beveiliging van de toeleveringsketen of naleving van handelsregels.

We behandelen je informatie zorgvuldig in overeenstemming met de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op je bericht.

Bedankt voor je interesse in Trade Controls Compliance.

Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn pagina of rechtstreeks met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name