Wit-Rusland sancties, EU neemt nieuw sanctiepakket aan tegen Belarus

Wit-Rusland: EU neemt nieuwe ronde van sancties aan

Introductie

Vanwege voortdurende schendingen van de mensenrechten legt de Europese Unie verdere sanctiemaatregelen op als reactie op betrokkenheid bij de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne, hierbij een vervolg gevend op de Wit-Rusland: EU neemt nieuwe ronde van sancties aan.

Volgens Josep Borrell heeft het Europees Parlement vandaag sancties opgelegd aan nog eens 38 personen en 3 entiteiten. Ook heeft het exportverboden voor vuurwapens, de luchtvaart en de ruimtevaartindustrie verlengd. “We hebben nieuwe sancties aangenomen als reactie op de voortdurende systematische, wijdverspreide en ernstige schendingen van de mensenrechten van het illegitieme regime van Lukashenko en de brute onderdrukking tegen alle segmenten van de Wit-Russische samenleving. Vandaag nemen we ook verdergaande maatregelen tegen het Wit-Russische regime als medeplichtige van de illegale en ongeprovoceerde oorlog van Rusland tegen Oekraïne. We staan achter het Wit-Russische volk in hun zoektocht naar vrede en democratie.”

Het gehele persbericht van de Europese Unie is terug te lezen in de persverklaring.

Entiteiten

In totaal heeft de Europese Unie 38 personen en 3 entiteiten toegevoegd aan hun denied-party-lijst.

De entiteiten zijn als volgt;

  • Belneftekhim – Wit-Russisch staatsbedrijf voor olie en chemie
  • Byelorussian Steel Works
  • Minsk Electrotechnical Plant Named After V.I. Kozlov

Met deze partijen zijn de grootste partijen in Wit-Rusland toegevoegd op het gebied van olie, metallurgische verwerking en elektrische machines. Belangrijk om te weten is dat deze namen de overkoepelende organisatie betreffen. Hieronder vallen vele ondernemingen, alleen middels een UBO due diligence onderzoek kunt u dit nagaan.

Onder de individuen vallen onder andere rechters, legerfunctionarissen, burgemeesters en propagandisten (actief op staatskanalen).

In totaal gelden er nu beperkende maatregelen voor 233 individuen en 37 entiteiten.

Exportban

Verder maken beperkende maatregelen op export naar Wit-Rusland deel uit van het nieuwe sanctiepakket. Dit geldt voor goederen en technologie die geschikt zijn voor gebruik in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Hieronder vallen onder andere drones en vliegtuigmotoren.

Ook zijn er verdergaande beperkende maatregelen op het gebied van wapens en dual-use producten.

De grootste impact voor het bedrijfsleven zal echter de technologische beperking gelden. Dit zijn verdere beperking op halfgeleiderapparaten, integrated circuits, productie- en testapparatuur, camera’s en optische componenten.

Op basis van de douanecode vallen de laatste categorie van producten in de hoofdstukken 8471, 8486, 8517, 8525, 8526, 8532, 8534, 8536, 8541, 8542, 8543, 8548, 9013, 9014 en 9030.

Voor alle informatie om uw eventuele bestaande zaken met Wit-Rusland te controleren, zie hiervoor de laatste verordening/regulation en besluit/decision.

Status sancties Wit-Rusland

Sinds oktober 2020 legt de Europese Unie steeds verdergaande restricties op, in eerste instantie op basis van de presidentsverkiezingen in dat jaar. Echter, beperkingen gelden al sinds augustus 2004.

De huidige sancties zijn een reactie waar de EU op de krachtigst mogelijke manier de betrokkenheid van Wit-Rusland bij de oorlog van Rusland tegen Oekraïne veroordeelt. Tevens moet de mensenrechtensituatie hersteld worden en zullen de daaraan gerelateerde sancties tot die tijd van toepassing blijven.

Qua ontwikkelingen zijn de highlights van dit jaar:

  • Verlenging van de eerdere restricties met 1 jaar (27 februari 2023)
  • Nieuwe sancties (3 augustus) zoals hierboven toegelicht

Voor meer informatie over de eerdere en laatste sancties met tijdslijn, toelichting en alle relevante informatie kunt u deze website bezoeken.

Wilt u meer informatie over de sancties omtrent Rusland en Wit-Rusland, en wat dit voor u betekent, neem dan Contact met ons op.

Trade Controls Compliance Contactformulier

Your Sanctions & Export Controls Toolbox

Als u vragen heeft over onze dienstverlening of geïnteresseerd bent, kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier. Met ons Trade Controls Compliance contactformulier kunt u uw gegevens bij ons achterlaten, vervolgens zullen wij met u contact opnemen. Indien gewenst kunt u via formulier al meer details opgeven omtrent u vraagstuk op gebied van export control, supply chain security of trade compliance. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens conform de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen op uw bericht te reageren. 

Bedankt voor uw interesse in Trade Controls Compliance.

Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn page of direct met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name