Rusland lijst van economisch kritieke goederen

Update Lijst van Economisch Kritieke Goederen

De Europese Unie (EU) heeft recentelijk een update geïmplementeerd van de Lijst van Economisch Kritieke Goederen. Die bestaat uit industriële goederen die onderworpen zijn aan restrictieve maatregelen die aan Rusland zijn opgelegd. Deze maatregelen hebben als doel de mogelijkheid van Rusland om oorlog te voeren te beperken en zijn industriële basis te verzwakken. De lijst omvat goederen waarvan is gebleken dat ze via bepaalde derde landen naar Rusland worden verhandeld.

Achtergrond

De update van de Lijst van Economisch Kritieke Goederen komt als reactie op de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Op 24 februari 2022 hebben de EU en haar internationale partners grootschalige en alomvattende restrictieve maatregelen genomen. Het doel is om Rusland de toegang tot kritieke technologieën en markten te ontzeggen. Met name die welke verband houden met militaire systemen.

Status

De creatie van de lijst sluit aan bij het doel van de EU om niet alleen de export van dual-use goederen en geavanceerde technologieën naar Rusland te voorkomen. Maar ook om de industriële basis van Rusland te verzwakken. Het industriële complex van het land ondersteunt direct of indirect zijn militaire inspanningen. Door handelsstatistieken te monitoren en trends te identificeren, wordt de lijst continu bijgewerkt om de effectiviteit ervan te waarborgen.

Aandachtspunten

Aandachtspunten voor bedrijven die genoemde producten exporteren:

  1. Due Diligence: Exporteurs moeten due diligence betrachten bij het zakendoen. Zij moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de EU-sancties. Hiervoor moeten zij op de hoogte zijn van de goederen die vermeld staan onder de HS-hoofdstukken 28 (Chemicaliën), 84 (Machines), 85 (Elektronica) en 87 (Voertuigen).
  2. Verboden Activiteiten: Het is essentieel dat bedrijven begrijpen dat het verkopen, leveren, overdragen of exporteren van goederen die vermeld staan op de Lijst van Economisch Kritieke Goederen naar Rusland strikt verboden is. Dit volgens Verordening 833/2014. Het naleven van deze regelgeving is cruciaal om boetes en juridische gevolgen te voorkomen.
  3. Maatregelen tegen Ontduiking: Douane- en handhaving instanties van partnerlanden zijn vastbesloten om de ontduiking van EU-sancties te voorkomen. Exporteurs moeten op de hoogte zijn van mogelijke maatregelen tegen ontduiking. Hiertoe moeten zij de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om dit te voorkomen.
  4. Verantwoorde Exportpraktijken: Bedrijven moeten verantwoorde exportpraktijken prioriteit geven door hun activiteiten grondig te beoordelen. Zorg ervoor dat niet onbedoeld bijgedragen wordt aan  Rusland. Dit omvat het nauwkeurig onderzoeken van handelsstromen en het monitoren van veranderingen in exportpatronen.

Er is een toename geweest van de export van deze goederen naar derde landen. Het is belangrijk dat exporteurs hun verantwoordelijkheid nemen om de handel in deze goederen voor gebruik in Rusland te voorkomen, zoals gespecificeerd in de lijst.

Conclusie

De update van de Lijst van Economisch Kritieke Goederen benadrukt het streven van de EU naar het aanpakken van Rusland. En het bevorderen van verantwoorde export praktijken. Bedrijven die goederen exporteren die onder de genoemde HS-codes vallen, moeten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Ze moeten voldoen aan de regelgeving om bij te dragen aan internationale vrede en veiligheid.

Disclaimer

Deze blogpost geeft een samenvatting van de update en vormt geen advies. Als exporteurs hulp nodig hebben bij due diligence-onderzoeken of bij het zakendoen met hoog risico landen zoals Rusland. 

Kortom als u meer informatie wilt over export controle, sancties en compliance en wat dit voor u betekent, neem dan Contact ons.

Contactformulier naleving handelscontroles

Uw gereedschapskist voor sancties en exportcontrole

Heb je vragen over onze diensten of ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Met ons contactformulier voor Trade Controls Compliance kun je je gegevens bij ons achterlaten, waarna wij contact met je opnemen. Indien gewenst kunt u al meer details geven over uw probleem op het gebied van exportcontrole, beveiliging van de toeleveringsketen of naleving van handelsregels.

We behandelen je informatie zorgvuldig in overeenstemming met de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op je bericht.

Bedankt voor je interesse in Trade Controls Compliance.

Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn pagina of rechtstreeks met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name