Rusland sancties carlsberg

Russische roulette

Inbeslagname

Onder huidige politiek geldt voor westerse bedrijven de keuze, samenwerken met regime of alles verliezen. Rusland sancties in extrema oftewel Russische roulette. De recente inbeslagname van activa van de Franse yoghurtproducent Danone en de Deense brouwerij Carlsberg door de Russische president Vladimir Poetin heeft westerse bedrijven die ondanks de oorlog tegen Oekraïne in Rusland zijn gebleven voor een moeilijke keuze gesteld: samenwerken met het regime of proberen te vertrekken en het risico lopen alles te verliezen.

Poetins rechtvaardigt de inbeslagname. Hij stelt dat het management van deze bedrijven druk probeerde uit te oefenen op Russische burgers. Dit heeft veel zorgen veroorzaakt bij westerse bedrijven. Zij vrezen dat zij de volgende kunnen zijn. De gevolgen van dergelijke acties zijn in gang gezet door de oorlog. De inbeslagname van Carlsberg en Danone door Moskou is slechts het topje van de ijsberg. Westerse bedrijven voelen zich als gijzelaars van Poetin.

Desinvesteringen

Het verlaten van Rusland is echter geen gemakkelijke optie. Dit zien we ook bij berichtgeving van bedrijven die nog steeds in Rusland zijn. Het zakelijke klimaat in Rusland blijft verslechteren. Westerse bedrijven die nog niet uit de Russische markt zijn gestapt worden geconfronteerd met toenemende nadelen. Veel directies betreuren nu dat zij de Russische markt niet hebben verlaten bij het begin van de oorlog. Hierbij speelt de belangrijke rol van een ervaren Export Controls Officer. De officer had de directie juist kunnen informeren. 

Chinese bedrijven

De uiteindelijke winnaars zullen waarschijnlijk de Chinese bedrijven zijn. Dit aangezien hun regering nog steeds aanzienlijke invloed heeft op Poetin en het vacuüm kan opvullen dat door het vertrek van westerse bedrijven ontstaat. Volgens gegevens verzameld door de Kyiv School of Economics zijn de Chinese banken al snel de Russische markt binnengekomen. China’s ICBC Bank en de Bank of China groeiden respectievelijk met meer dan 300 en meer dan 400 procent in het afgelopen jaar. Ze zouden nog meer kansen kunnen hebben als Raiffeisenbank uit Oostenrijk en UniCredit uit Italië, beide nog steeds belangrijke spelers, besluiten om te vertrekken.

Russische sancties

Kortom, westerse bedrijven in Rusland staan voor een moeilijke keuze. Een keuze die ernstige gevolgen kan hebben. Samenwerken met het regime zou voor sommigen de enige optie kunnen zijn. Dit brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, temeer daar de sancties steeds stringenter worden en deze niet worden geaccepteerd door het Russische regime. Oftewel, als een bedrijf hiervoor kiest ontstaat de mogelijkheid van een onwerkbare situatie. Waar de onderneming verplicht wordt de sanctiewet te overtreden in Rusland terwijl u in het land van vestiging de wet overtreed of vice versa.

Hier kan men met recht spreken over een Russische roulette. Met de wetenschap van nu had men mogelijk andere keuzes gemaakt. 

Keuzeproblematiek

Het verlaten van Rusland is ook geen gemakkelijke optie. Dit aangezien het zakelijke klimaat blijft verslechteren. Westerse bedrijven die nog niet uit de Russische markt zijn gestapt ondervinden steeds meer nadelen. Het blijft afwachten wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn. Duidelijk is wel dat bedrijven die Rusland op termijn willen verlaten, spijt zullen hebben dat zij dit niet hebben gedaan toen het nog een reële optie was.

Bekijk het volledige artikel op POLITICO voor meer informatie.

Wilt u meer informatie over de Supply Chain Act en wat dit voor u betekent, neem dan Contact met ons op.

Trade Controls Compliance Contactformulier

Your Sanctions & Export Controls Toolbox

Als u vragen heeft over onze dienstverlening of geïnteresseerd bent, kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier. Met ons Trade Controls Compliance contactformulier kunt u uw gegevens bij ons achterlaten, vervolgens zullen wij met u contact opnemen. Indien gewenst kunt u via formulier al meer details opgeven omtrent u vraagstuk op gebied van export control, supply chain security of trade compliance. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens conform de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen op uw bericht te reageren. 

Bedankt voor uw interesse in Trade Controls Compliance.

Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn page of direct met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name