importcontrole

Importcontroles; wat betekent dit voor mij?

Importcontroles spelen een cruciale rol in de wereldhandel, met name in het kader van sancties. In deze blogpost gaan we in op wat importcontroles voor u kunnen betekenen. Middels recente ontwikkelingen bespreken we het belang ervan op uw internationale handel. Wederom met een focus op Europese entiteiten.

Normaal gesproken verwacht je bij exportcontrole niet dat deze specialist ook een mening heeft over wat er wordt ingekocht. Toch is dit zeker relevant. Het tijdig reageren op mondiale ontwikkelingen door uw specialist geeft u een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. Het kan u helpen om overtredingen van sanctiewetten te voorkomen.

Russische Sancties: Importverbod en Extra Controles

Allereerst zijn er invoerverboden vanuit bijvoorbeeld de Europese Russische sancties, waarin verordening 833/2014. Deze bevat diverse invoerbeperkingen niet alleen vanuit Rusland zelf. Enkele voorbeelden hiervan zijn ijzer- en staalproducten (annex XVII), goud (annex XXVI), en een reeks aan  producten waar Rusland geld aan verdient volgens annex XXI. Dit omvat onder andere kaviaar, kunstwas, hout en houtwaren, papier en karton, gereedschappen, diverse motoren, pompen, centrifuges en diverse machines.

Met name voor de ijzer- en staalproducten geldt sinds de laatste sanctie update een verhoogde due diligence vereiste voor bedrijven. Dit geldt met name wanneer deze producten worden geleverd vanuit een derde land. Zoals Turkije of een ander niet-Unie land. In de EU FAQ is meer informatie te vinden over dit onderwerp. Hierin staat dat de importerende partij in alle gevallen verplicht is om te bewijzen (!!!) dat het product geen staal of ijzer bevat dat oorspronkelijk afkomstig is uit Rusland, zoals vermeld in bijlage XVII. Belangrijk om te vermelden is dat voor deze producten, die uit alle landen geïmporteerd kunnen worden, een bewijslast geldt. Een MTC (mill test certificate) of meerdere bij samengestelde producten wordt gezien als afdoende bewijs.

Supply Chain Due Diligence

De Duitse Supply Chain Due Diligence is eerder besproken in een post. Ook er ligt nu een voorstel voor Europees beleid op tafel. Het is belangrijk in deze wetgeving dat er rekening wordt gehouden met mensenrechten, en dit geldt natuurlijk met name voor uw aankopen uit derde landen.

Een Amerikaans concreet voorbeeld is de UFLPA (Uyghur Forced Labor Prevention Act), gericht op het aanpakken van gedwongen arbeid in de Oeigoerse regio. Het doel is om de invoer van goederen die met behulp van gedwongen arbeid in de regio zijn geproduceerd te verbieden.

De handhaving van de UFLPA richt zich op het uitvoeren van due diligence op toeleveringsketens om eventuele banden met gedwongen arbeid in de Oeigoerse regio te identificeren. Producten die afkomstig zijn uit de Oeigoerse regio, of waarvan wordt vermoed dat ze gedwongen arbeid omvatten, vereisen extra due diligence. Dit kan onder andere gelden voor goederen zoals textiel, kleding, elektronica, landbouwproducten. Voor meer details verwijs ik naar dit artikel waar de impact voor het bedrijfsleven aan bod komt.

Europese entiteiten en Chinese exportcontroles

Een andere recente ontwikkeling heeft betrekking op de export controles die door de Chinese overheid zijn uitgevaardigd. Europese entiteiten worden getroffen door de exportcontroles op gallium, germanium en meer recentelijk grafiet. Deze controles leggen beperkingen op aan de export van deze materialen vanuit China. Deze producten kunnen relevant zijn. Zoals in het geval van de meest recente beperkingen op grafiet, dat belangrijk is voor elektrische batterijen. Waar China 65% van de wereldwijde natuurlijke grafiet produceert. Dit betekent dat zelfs als u geen van deze producten zelf exporteert vanuit China, u nog steeds getroffen kunt worden door beperkingen bij het importeren van eindproducten die grafiet, gallium of germanium bevatten.

Waarom is het belangrijk

Het begrijpen van importcontroles is essentieel voor bedrijven die actief zijn op internationale markten. Het niet naleven van importcontroles kan ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aan zowel juridische als  reputatie risico’s. Neem China, waar er geen direct importverbod geldt voor deze producten. Maar waar u wel te maken kunt krijgen met beperkingen op uw import vanwege elders in de wereld opgelegde export restricties.

Om naleving te waarborgen en problemen in uw supply chain te voorkomen, kunt u effectieve controles en procedures implementeren.

Hier zijn enkele belangrijke stappen die bedrijven kunnen nemen om te zorgen voor naleving van importcontroles:

  1. Blijf op de hoogte: Houd de laatste ontwikkelingen op het gebied van sancties en wijzigingen in import regelgeving en/of export controle maatregelen in uw keten in de gaten. Volg regelmatig officiële bronnen, branche nieuws en raadpleeg adviseurs (neem gerust  contact met ons op).
  2. Voer Due Diligence uit: Voer grondig due diligence uit. Inclusief het controleren van leveranciers, klanten en tussenpersonen. Weet de oorsprong en aard van de geïmporteerde producten.
  3. Implementeer Interne Controles: Stel robuuste interne controles in. Om activiteiten te monitoren en te volgen. Dit kan het screenen van transacties, het bijhouden van de juiste documentatie en het implementeren van op risico gebaseerde compliance programma’s omvatten.
  4. Training en awareness: Geef training aan medewerkers die betrokken zijn bij gerelateerde activiteiten. Vergroot het awareness level binnen uw bedrijf over het belang van naleving en de potentiële risico’s van niet-naleving.

Door het belang van controles te begrijpen en effectieve compliance maatregelen te implementeren, kunnen bedrijven actief in de complexe wereld van internationale handel handelen met beperkt risico. Dit terwijl ze voldoen aan de wettelijke vereisten en daarmee een commercieel voordeel behalen.

Conclusie

Importcontroles zijn essentiële elementen in sanctieregimes, en recente ontwikkelingen hebben hun belang in de internationale handel benadrukt. Bedrijven moeten proactief zijn en voldoen aan deze controles om juridische en reputatie risico’s te vermijden. Door goed geïnformeerd te blijven, due diligence uit te voeren, interne controles te implementeren en training te bieden, kunnen bedrijven naleving waarborgen terwijl ze succesvol navigeren door de dynamiek van de wereldhandel.

Kortom als u meer informatie wilt over export controle, sancties en compliance en wat dit voor u betekent, neem dan Contact ons.

Contactformulier naleving handelscontroles

Your sanctions and export controls toolbox

Heb je vragen over onze diensten of ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Met ons contactformulier voor Trade Controls Compliance kun je je gegevens bij ons achterlaten, waarna wij contact met je opnemen. Indien gewenst kunt u al meer details geven over uw probleem op het gebied van exportcontrole, beveiliging van de toeleveringsketen of naleving van handelsregels.

We behandelen je informatie zorgvuldig in overeenstemming met de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op je bericht.

Bedankt voor je interesse in Trade Controls Compliance.

Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn pagina of rechtstreeks met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name