heineken rusland

Heineken verlaat Rusland

Onder druk van Russische sancties en de publieke opinie heeft Heineken haar entiteit in Rusland verkocht. De aandelen zijn gekocht door Arnest Group voor slechts 1 euro. Dit komt na 1,5 jaar waarin Heineken eerst aangaf te vertrekken. Maar dit niet deed. Wat meerdere malen in het nieuws is gebracht door Follow The Money. Met deze desinvestering in Rusland heeft Heineken de problematische markt achter zich gelaten.

Onteigening

De huidige situatie, in het licht van de onteigening van Carlsberg (en Danone) en enige druk vanuit Rusland, is niet onrealistisch. Zeker gezien de steun van de Nederlandse regering om F-16 straaljagers te gaan leveren. Mogelijk heeft Heineken op deze wijze een onteigening nog kunnen voorkomen.

Voor Heineken betekent dit dat zij 1.800 werknemers die werkzaam waren in 7 brouwerijen van de hand hebben gedaan en daarvoor een verlies van 300 miljoen euro noteren. De impact op de cijfers zal blijken bij de volgende kwartaalopgaven. Maar uitgaande van een reservering, kan dit mogelijk meevallen.

Arnest Group

Het is begrijpelijk dat Arnest Group interesse heeft. Zij zijn een grote fabrikant van allerlei producten. Veelal gerelateerd  aan Heineken. Oftewel dit betekent een sterkere positie voor Arnest Group. Terwijl dit voor Heineken ook een gewenste partij is omdat deze niet op een sanctielijst staat. Wat betekent dat dit dus geen beperkingen of verdere negatieve publiciteit tot gevolg heeft.

Wel kan Heineken nu concluderen dat zij hebben gehandeld conform de opmerking van topman Dolf van den Brink. Hij gaf daarin aan dat Heineken goed voor de eigen mensen zal zorgen. Ondanks deze ontwikkelingen kan wel gesteld worden dat Heineken een flinke deuk in haar imago heeft opgelopen. Zeker na de berichtgeving van Follow The Money.

Duidelijk is wel dat Heineken, en andere westerse bedrijven die nog steeds actief zijn in Rusland, de situatie in eerste instantie hebben onderschat. Mogelijk is destijds gedacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Of dat de situatie rondom de beperkende maatregelen (sancties van en naar Rusland) van korte duur zouden zijn. Hierbij is de vraag in hoeverre de directie informatie hebben ingewonnen bij de export controls officer. Deze had ongetwijfeld een waarschuwing gegeven omtrent de ontwikkelingen, wat achteraf correct blijkt. 

Yale activiteiten bedrijven Rusland

Of andere bedrijven volledig zijn vertrokken, nog deels operationeel zijn of ongewijzigd hun bedrijfsvoering hebben in Rusland, wordt bijgehouden door de Yale School of Management en is in te zien via dit overzicht.

En ondanks het vertrek van Heineken lijkt er toch nog een staartje aan te zitten. Dit valt te lezen in het laatste nieuwsitem van Follow The Money.

Wilt u meer informatie over de Russische situatie en wat dit voor u betekent, neem dan Contact met ons op.

Trade Controls Compliance Contactformulier

Your Sanctions & Export Controls Toolbox

Als u vragen heeft over onze dienstverlening of geïnteresseerd bent, kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier. Met ons Trade Controls Compliance contactformulier kunt u uw gegevens bij ons achterlaten, vervolgens zullen wij met u contact opnemen. Indien gewenst kunt u via formulier al meer details opgeven omtrent u vraagstuk op gebied van export control, supply chain security of trade compliance. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens conform de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen op uw bericht te reageren. 

Bedankt voor uw interesse in Trade Controls Compliance.

 Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn page of direct met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name