Gezichtsherkenning software

Belang van Sancties en Naleving

Een recent diepgaand onderzoek van Follow the Money onthulde een verontrustende trend. Een Nederlands bedrijf, Toloka, een dochteronderneming van het Russische Yandex, heeft mogelijk bijgedragen aan de ontwikkeling van gezichtsherkenning software. Deze wordt door het regime van Poetin gebruikt om demonstranten te identificeren en te arresteren. Dit is aan het licht gekomen door onderzoek van Follow the Money. Onderzocht samen met The Bureau of Investigative Journalism en Paper Trail Media.

Gezichtsherkenning Software

Deze onthulling benadrukt hoe internationale sancties kunnen worden ondermijnd. En waarom het cruciaal is dat deze sancties worden gehandhaafd. Of de Nederlandse overheid momenteel een onderzoek uitvoert is niet bekend. Maar ze hebben wel aangegeven aan FTM dat ze momenteel 192 zaken onderzoeken, waaronder mogelijk dus deze.

Wat is er precies gebeurd? Het regime van Poetin gebruikt gezichtsherkenning software om demonstranten te identificeren en te arresteren. Toloka heeft hier mogelijk aan bijgedragen. 

Onderzoek suggereert dat het Nederlandse bedrijf Toloka mogelijk betrokken was bij het trainen.  Dit van software die gebruikt wordt om tegenstanders van Poetin’s regime te identificeren. Toloka levert diensten aan Tevian en NTechLab. Dit zijn twee bedrijven die al sinds juli 2023 op de Europese sanctielijst staan wegens mensenrechtenschendingen in Rusland. Met Toloka hebben we een duidelijk voorbeeld van hoe een Nederlands bedrijf mogelijk heeft bijgedragen aan mensenrechten schending.

Conclusie

Sancties zijn een cruciaal instrument om ervoor te zorgen dat we in de Europese Unie niet bijdragen aan de oorlog in Oekraïne. Maar ook niet aan het ondersteunen van het Poetin-regime in zijn onderdrukking van mensenrechten in Rusland. Het is essentieel voor bedrijven om te begrijpen welke activiteiten onder sancties vallen, wat het uiteindelijke doel is van de diensten die ze leveren, en om te handelen met een moreel kompas. Dit zorgt ervoor dat ze niet bewust of onbewust bijdragen aan het in stand houden van het Poetin-regime.

Als na 13 sanctiepakketten vanuit de Europese Unie het niet meer duidelijk is wat wel en niet is toegestaan, neem dan gerust contact met ons op. Trade Controls Compliance helpt u graag om ervoor te zorgen dat uw bedrijfsprocessen zijn aangepast zodat u op een compliant manier zaken kunt doen.

Verdere informatie:

Steun Follow The Money en lees hun artikel:

Nederlands techbedrijf hielp Rusland met gezichtsherkenningssoftware voor het oppakken van demonstranten

Tijdlijn EU sancties tegen Rusland

https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/sanctions/restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/history-restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/

 

Ondersteuning

Heeft u behoefte aan ondersteuning op het gebied van export, sanctiebeleid en zoekt u een compliance project manager of wilt u een compliance nulmeting laten uitvoeren, neem contact met ons op voor de toolbox aan ondersteuning Trade Controls Compliance u biedt.

Trade Controls Compliance – Your Sanctions & Export Controls Toolbox!!!

Contactformulier

Your sanctions and export controls toolbox

Heb je vragen over onze diensten of ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Met ons contactformulier voor Trade Controls Compliance kun je je gegevens bij ons achterlaten, waarna wij contact met je opnemen. Indien gewenst kunt u al meer details geven over uw probleem op het gebied van exportcontrole, beveiliging van de toeleveringsketen of naleving van handelsregels.

We behandelen je informatie zorgvuldig in overeenstemming met de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op je bericht.

Bedankt voor je interesse in Trade Controls Compliance.

Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn pagina of rechtstreeks met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name