2023 Update van de EU Controlelijst voor Dual-Use Goederen

Inleiding

De Europese Commissie heeft onlangs een Uitvoeringsverordening aangenomen om de EU-controlelijst voor dual-use goederen bij te werken. Deze update zorgt ervoor dat de lijst in overeenstemming is met besluiten van multilaterale exportcontrole-regimes, waaronder het Wassenaar Arrangement, het Regime voor Controle op Technologie voor Ballistische Raketten, de Nuclear Supplier Group en de Australia Group.

De update omvat wijzigingen in de controleparameters van productieapparatuur, high-performance computers, lasers, voortstuwingssystemen voor onderzeeërs en technologie voor de ontwikkeling van gasturbine motoren voor vliegtuigen. Het omvat ook aanpassingen aan technische definities, aantekeningen, beschrijvingen en redactionele wijzigingen.

Na goedkeuring van de Raad en het Europees Parlement is de Uitvoeringsverordening van de Commissie medio december in werking getreden.

Lijst met updates

Vanwege de recente update van de EU-controlelijst voor dual-use goederen is het noodzakelijk om uw classificatie te herzien en opnieuw te beoordelen. De wijzigingen in controleparameters, technische definities en andere aspecten kunnen van invloed zijn op de classificatie van bepaalde goederen. Door uw classificatie opnieuw te evalueren in het licht van deze veranderingen, kunnen bedrijven voldoen aan handelsregelgeving en de potentiële risico’s van internationale handel verminderen. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van deze updates en eventuele vereiste aanpassingen door te voeren om handelsconformiteit te behouden en onbedoelde overtredingen te voorkomen.

Om uw proces te begeleiden, volgt hier een lijst met de belangrijkste wijzigingen en redactionele wijzigingen:

 • 1B001 Technische aantekening 1, 7D004 aantekening, 7E004.b zijn allemaal bijgewerkt door “programma” te verbinden met de wereldwijde definitie.
 • 2B209.b en 2B228.c parameter van de cilindrische rotoren binnen diameter gewijzigd van 400 mm naar 650 mm.
 • 4D001.b.1 (software) en 4E001.b.1 (technologie) parameter van de digitale computers aangepast piekprestatie (APP) veranderd naar 24 (van 15) Weighted TeraFLOPS (WT).
 • 6A005.b.3.a.2 (niet-afstembare pulslasers) parameter bijgewerkt naar een “gemiddeld uitgangsvermogen” van meer dan 80W in plaats van de vorige 50W.
 • 6A005.d.1.a.1 & .2 (halfgeleiderlasers) parameters bijgewerkt naar golflengte van meer dan 1570 nm (meer dan 1510 nm) en CW uitgangsvermogen vanaf 2,0 W in plaats van de vorige 1,5 W.
 • 6B007 gewijzigde formulering van de beschreven apparatuur om minder dan 0,1 mGal te zijn (beter).
 • 8A001.c.1.c (onbemande onderzeeërs) is bijgewerkt van optische naar draadloze optische gegevens- of commandolink van meer dan 1.000 m.
 • 8A002.o.2.b (marine) bijgewerkt naar motoren in plaats van motoren en 8A002.o.2.c motoren of permanente magnetische elektrische voortstuwing vervangen door motoren.
 • 8A002.o.4 (marine) toegevoegd met beschrijving van permanente magnetische elektrische voortstuwingsmotoren speciaal ontworpen voor onderzeeërs, met een vermogen van meer dan 0,1 MW.
 • 9A001.b gewijzigd naar niet gebruikt, wat eerder aero gasturbines beschreef die zijn ontworpen om een “vliegtuig met een snelheid van Mach 1 of hoger te laten vliegen, gedurende meer dan dertig minuten”.
 • 9A003 verwijzing naar 9E003.k is toegevoegd voor de beschreven aero gasturbine motoren.
 • 9A115.a (lanceerondersteuningsapparatuur) heeft een nieuwe technische aantekening 2 toegevoegd waarin wordt vermeld dat het apparatuur en apparaten omvat die zijn geïnstalleerd op een bemand vliegtuig of een onbemand luchtvaartuig.
 • 9E001 en 9E002 hebben de verwijzing naar 9A001.b verwijderd.
 • 9E003.k. nieuw toegevoegde invoer voor supersonische technologie.
 • 9E101 bijgewerkt de beschrijving door technologie toe te voegen aan het begin.

Links

Voor een uitgebreid overzicht van alle wijzigingen in vergelijking met de Uitzonderlijke Update 2022, kunt u verwijzen naar de ‘Samenvatting van uitgebreide wijzigingsnotitie – update 2023‘ en de volledig bijgewerkte versie op https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202302616.

Assistentie

Om te zorgen voor naleving en het minimaliseren van risico’s bij internationale handel, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de bijgewerkte EU-controlelijst voor dual-use goederen. Als u hulp nodig heeft bij de classificatie binnen uw bedrijf, of het nu vanaf het begin is of alleen gerelateerd aan deze update, neem dan gerust contact met ons op. Wij bieden een scala aan opties om aan uw behoeften te voldoen.

Hulp

Heeft u behoefte aan ondersteuning op het gebied van export, sanctiebeleid en zoekt u een compliance project manager of wilt u een compliance nulmeting laten uitvoeren, neem contact met ons op voor de toolbox aan ondersteuning Trade Controls Compliance u biedt.

Contactformulier

Your sanctions and export controls toolbox

Heb je vragen over onze diensten of ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Met ons contactformulier voor Trade Controls Compliance kun je je gegevens bij ons achterlaten, waarna wij contact met je opnemen. Indien gewenst kunt u al meer details geven over uw probleem op het gebied van exportcontrole, beveiliging van de toeleveringsketen of naleving van handelsregels.

We behandelen je informatie zorgvuldig in overeenstemming met de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op je bericht.

Bedankt voor je interesse in Trade Controls Compliance.

Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn pagina of rechtstreeks met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name