Battlefield Equipment

Russische sanctierichtlijnen door de E5

Handhaving E5

De E5 verwijst naar de Export Enforcement Five. De E5 bestaat uit Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze landen hebben uitgebreide pakketten sancties en exportcontroles ingesteld tegen Rusland. Dit om hun militaire capaciteiten te verzwakken en steun te betuigen aan Oekraïne.

Bovendien maken de E5-pakketten deel uit van een groter collectief dat bekend staat als het GECC. De GECC staat voor de Global Export Control Coalition. Dat is een samenwerkingsverband van 39 landen. Naast de E5-landen omvat het alle lidstaten van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Australië, Japan, de Republiek Korea en Taiwan.

De lijst Slagveld uitrusting

In samenwerking met het GECC is de E5 overeengekomen om prioriteit te geven aan gecontroleerde items in specifieke GS-codes die door de Russische wapenindustrie worden gebruikt. Deze lijst bevat items die essentieel zijn voor de productie van slagveld apparatuur. De lijst, die is gekoppeld aan HS6-codes voor gemakkelijke referentie. De lijst is onderverdeeld in vier niveaus. Tier 1 richt zich op geïntegreerde circuits, terwijl Tier 2 elektronische items bevat met betrekking tot draadloze communicatie, satellietradio, navigatie en passieve elektronische componenten. Deze twee niveaus zijn het meest kritisch.

Op risico gebaseerde aanpak

Exporteurs worden sterk aangemoedigd om extra onderzoek te doen wanneer ze een van de genoemde HS-codes tegenkomen. Dit is om de legitimiteit van de eindgebruiker te garanderen en om pogingen tot ontduiking van exportcontroles of sanctieprogramma’s te voorkomen. Het is vooral belangrijk om voorzichtig te zijn bij het zakendoen met entiteiten die niet direct verbonden zijn met Rusland, maar waar ontwijkingsconstructies worden gebruikt. Het is ook vermeldenswaard dat deze items in je eindproducten kunnen worden verwerkt. En in de handen van Rusland kan het worden gebruikt als ze worden ontmanteld. Ook al lijkt het vanuit jouw perspectief onlogisch, als er veel vraag is naar een item en zelfs als het duur is, kan het een oplossing zijn die de Russische militaire industrie kiest.

Als onderdeel van je extra due diligence heeft de E5 drie omleidingsproblemen geïdentificeerd:

  • Bedrijven die vóór 24 februari 2022 nog nooit export hebben ontvangen.
  • Bedrijven die eerder export hebben ontvangen die geen van de Tier 1 & 2 GS-codes bevatte vóór 24 februari 2022.
  • Bedrijven die al eerder export hebben ontvangen waarbij Tier 1 en 2 betrokken waren, maar die sindsdien een aanzienlijke stijging hebben doorgemaakt.

Rode vlag-indicatoren voor exportcontrole en ontduiking van sancties

De E5 geeft een geselecteerde lijst van potentiële rode-vlagindicatoren. Deze hebben betrekking op het risico van het exporteren van producten die verband houden met exportcontrole en/of het ontduiken van sancties. Dit element kan relevant zijn voor exporteurs. Naast de overwegingen met betrekking tot de klant en de transactie, moet er ook gepaste op risico gebaseerde due diligence worden uitgevoerd.

Transactionele en gedragsmatige rode vlaggen

Er worden negen indicatoren gegeven. Een voorbeeld is een klant buiten Rusland die geen gegevens verstrekt of weigert deze te verstrekken. Denk aan details met betrekking tot banken, verladers, derden, eindgebruikers, beoogd eindgebruik en/of bedrijfseigendom. Vaak vragen dergelijke klanten om informatie op dit moment niet vrij te geven.

Verantwoordelijkheden van de exporteur

Het niet naleven van deze regels kan leiden tot reputatieschade, boetes en/of strafrechtelijke vervolging. Het is belangrijk dat je de wetten en je verplichtingen goed begrijpt.

Overwegingen voorafgaand aan exportverklaring

Er wordt een handige lijst met links gegeven. Deze omvatten de geconsolideerde lijst van de E5-landen en andere bronnen zoals het Handbook of Export and Import Commodity Codes van Canada, BIS Policy Guidance, UK Export Control Guidance en meer.

Conclusie

Net als eerdere publicaties van de Europese Commissie biedt dit document informatie, gedachten en hulpmiddelen om een robuust nalevingsprogramma op te zetten om overtredingen van exportcontrole- of sanctieprogramma’s met betrekking tot Rusland te voorkomen.

Lees de volledige richtlijnen hier.

Als je meer informatie wilt over de Russische situatie en wat dit voor jou betekent, neem dan Contact ons.

Contactformulier naleving handelscontroles

Uw gereedschapskist voor sancties en exportcontrole

Heb je vragen over onze diensten of ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Met ons contactformulier voor Trade Controls Compliance kun je je gegevens bij ons achterlaten, waarna wij contact met je opnemen. Indien gewenst kunt u al meer details geven over uw probleem op het gebied van exportcontrole, beveiliging van de toeleveringsketen of naleving van handelsregels.

We behandelen je informatie zorgvuldig in overeenstemming met de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op je bericht.

Bedankt voor je interesse in Trade Controls Compliance.

Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn pagina of rechtstreeks met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name