Your Sanctions & Export Controls Toolbox
Your Sanctions & Export Controls Toolbox
Ontwikkelingen sancties Rusland
De Europese Unie (EU) heeft onlangs haar 13e sanctiepakket tegen Rusland aangekondigd. Dit valt samen met de oorlog die nu al twee jaar op het grondgebied van Oekraïne wordt gevoerd. Naast dit pakket zijn er veel relevante ontwikkelingen die in dit artikel worden besproken.
13e sanctiepakket Europese Unie
In dit 13e pakket ligt de focus op personen en organisaties die betrokken zijn bij militaire of cyberoorlogsvoering in Rusland of buitenlandse bedrijven die hieraan bijdragen. Sancties tegen personen en organisaties betrokken bij de ontvoering van Oekraïense kinderen vormen ook een relevant onderdeel.
De Europese Unie legt ook exportbeperkingen op aan 27 bedrijven die sancties omzeilen, waaronder 11 buiten Rusland. De resterende bedrijven zijn gevestigd in China, India, Kazachstan, Thailand, Turkije, Servië en Sri Lanka.
Er komen meer beperkingen in de EU op de export van goederen die kunnen bijdragen aan de Russische militaire industrie. De lijst met goederen omvat nu ook onderdelen voor de ontwikkeling en productie van onder andere drones, zoals transformatoren, statische omzetters en aluminium condensatoren.
Het Verenigd Koninkrijk is nu ook partnerland, samen met Noorwegen en Zwitserland, op het gebied van een importverbod op ijzer en staal afkomstig uit Rusland. Let op, dit importverbod wordt gecontroleerd voor alle import naar de Unie, waarbij de importeur moet aantonen (via een mill-certificaat) dat de oorsprong niet Rusland is.
Volledige EU sancties tegen Rusland
Het 13e pakket mag niet los worden gezien van de reeds bestaande sancties sinds de annexatie van de Krim in 2014. Bovendien zijn er sancties ingesteld in verband met de oorlog in Oekraïne door Rusland tegen zowel Wit-Rusland als Iran vanwege hun bijdrage.
De sancties zijn inmiddels opgelegd aan 1718 personen en 419 entiteiten, waaronder Vladimir Poetin, Roman Abramovitsj en vele bekende bedrijven in Rusland, waaronder die in de sectoren bankwezen, defensie, luchtvaart, telecom, IT, media en grondstoffen.
De sancties richten zich op de financiële sector (bijv. swift verbod), energie (bijv. olie en steenkool), vervoer (bijv. sluiting luchtruim), defensie (bijv. elektronische en optische componenten), grondstoffen (bijv. ijzer en staal), dienstverlening (bijv. software) en beperking van media (bijv. Sputnik en Russia Today). Deze maatregelen betekenen aanzienlijke beperkingen voor Europese partijen in het zakendoen met Rusland (zowel import als export), maar ook in het zakendoen met andere landen. Denk aan de transitverboden die van kracht zijn, het voorkomen van omzeiling via andere landen en de “no Russia clause”, die nu een vereiste is voor alle bedrijven, ongeacht of u zaken doet met Rusland of niet (artikel 12g). De deadline voor het invoeren van alle nieuwe contracten is vastgesteld op 19 december 2023, met een invoeringsdatum van 20 maart 2024.
Voor meer details: https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/sanctions/restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/history-restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/
Guidance omtrent artikel 12g (No Russia Clause): https://finance.ec.europa.eu/document/download/7f54341b-2bf1-4142-b5d4-b1b09c93d03e_en?filename=faqs-sanctions-russia-no-re-export_en.pdf
Bevroren tegoeden
Interessant is ook dat de Raad heeft besloten dat de opbrengsten van bevroren tegoeden apart moeten worden gehouden. Hierdoor kan de Raad besluiten om deze winsten te gebruiken ter ondersteuning van Oekraïne. Deze ontwikkeling zien we niet alleen in de Europese Unie, maar ook bij partners, wat een zeer vergaande en bijzondere ontwikkeling zal zijn.
Voor meer details: https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2024/02/12/immobilised-russian-assets-council-decides-to-set-aside-extraordinary-revenues/
Gezamenlijke verklaring
Op 20 februari hebben FINTRAC (Canada), FIU DE (Duitsland) en FIU-NL (Nederland) een gezamenlijke verklaring gedeeld over de illegale aanschaf van dual-use goederen door Russische eindgebruikers. De gezamenlijke advisory is in de eerste plaats bedoeld voor entiteiten die rapporteren onder het antiwitwasregime (AML), maar wordt nu ook gebruikt om aanvullende richtlijnen te geven voor het rapporteren van verdachte transacties en het uitvoeren van due diligence. Dit zal ertoe leiden dat vooral het bankwezen uw transacties gedetailleerder zal onderzoeken en moeten rapporteren. Voor bedrijven is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze volgens alle sancties werken.
Voor meer details: https://www.fiu-nederland.nl/knowledge_base/fiu-kennis-update-illegale-aankoop-van-dual-use-goederen/
Overige ontwikkelingen
Verschillende landen hebben nieuwe sancties ingevoerd als reactie op de tweejarige oorlog in Oekraïne en het overlijden van Alexei Navalny op 16 februari. Hieronder vallen de Verenigde Staten, die meer dan 500 nieuwe personen en entiteiten hebben toegevoegd aan de SDN-lijst. Deze maatregelen zijn gedeeltelijk gericht op partijen buiten Rusland. Bovendien heeft de BIS ongeveer 100 partijen toegevoegd aan de entiteitenlijst en heeft de “common high priority items”-lijst geüpdatet in samenwerking met onder andere de EU, het VK en Japan. Ook het VK, Australië en Canada hebben hun sancties onlangs verder uitgebreid in reactie op de oorlog en het overlijden van Navalny.
Conclusie
Het is duidelijk dat de sancties tegen Rusland, ongeacht of u direct zaken doet met Rusland of niet, zeer complex zijn. Ze hebben gevolgen voor verschillende sectoren en bedrijven over de hele wereld en vereisen een grondig begrip en nauwkeurige naleving. Het is van cruciaal belang om up-to-date te blijven met de steeds veranderende regelgeving en om te zorgen dat uw bedrijf blijft voldoen aan deze regels. Trade Controls Compliance is er om u te ondersteunen bij deze uitdaging. We kunnen u helpen om in compliance te blijven, zodat u zaken kunt blijven doen op een verantwoorde en legale manier.
Hulp
Heeft u behoefte aan ondersteuning op het gebied van export, sanctiebeleid en zoekt u een compliance project manager of wilt u een compliance nulmeting laten uitvoeren, neem contact met ons op voor de toolbox aan ondersteuning Trade Controls Compliance u biedt.
Contactformulier naleving handelscontroles
Your sanctions and export controls toolbox
Heb je vragen over onze diensten of ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Met ons contactformulier voor Trade Controls Compliance kun je je gegevens bij ons achterlaten, waarna wij contact met je opnemen. Indien gewenst kunt u al meer details geven over uw probleem op het gebied van exportcontrole, beveiliging van de toeleveringsketen of naleving van handelsregels.
We behandelen je informatie zorgvuldig in overeenstemming met de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op je bericht.
Bedankt voor je interesse in Trade Controls Compliance.
Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn pagina of rechtstreeks met Robert van de Ruit.