importbeperkingen

Gevolgen van Russische sancties zorgen voor importbeperkingen uit China en Turkije

Bewijs op ijzer en staal import

Plotseling wordt een zending uit China, Turkije of een ander land vastgehouden bij de douane. Wat is er aan de hand? Je hebt jarenlang ijzer- en staalproducten ingekocht bij betrouwbare leveranciers. Deze producten kunnen variëren van buizen, profielen, staalplaten, staaldraad, diverse scheepsbenodigdheden, keukenbenodigdheden tot simpele producten zoals spijkers, schroeven, bouten en moeren.

En nu zit het vast bij de douane?

Wat blijkt, er zijn Russische sancties die de import van veel staal en ijzer verbieden. Oké, maar je doet geen zaken met Rusland. Je partner bevindt zich in China of Turkije. Dus wat heeft dit met je inkoop te maken?

Alles… Je moet namelijk kunnen bewijzen dat het gebruikte staal en ijzer niet uit Rusland komt. Als je zonder vertraging zaken wilt blijven doen, moet je kunnen aantonen dat je leverancier zich aan onze regels houdt. Geldt dit ook voor een boutje of moertje? Ja!!! De gevolgen van Russische sancties raakt ook u.

Vanaf 30 september 2023 is Artikel 3g van EU-verordening 833/2014 gewijzigd om een verplichting tot bewijs van de oorsprong op te nemen. Sindsdien zijn importeurs van invoer uit derde landen (zoals China, Turkije) verplicht om dit te bewijzen. Dus dat de geïmporteerde producten die in de sanctiewetgeving staan, niet van Russische oorsprong zijn.

Gevolgen van Russische sancties

Want wat begon als een eenvoudige wijziging om omleiding te voorkomen, is veel complexer dan verwacht. Want het doel was duidelijk. Om te voorkomen dat verboden producten via derde landen zoals China en Turkije alsnog in de Europese Unie terechtkomen. Maar hoe? De verordening vermeldt enkel “bewijs”, maar hoe bewijs je dit en is de douane hiermee tevreden?

Het is bijvoorbeeld niet voldoende om enkel de herkomst ‘China’ of ‘Turkije’ op te geven. Gelukkig is er een FAQ opgesteld over dit onderwerp, zoals we al in een eerdere blog hebben genoemd. Maar vele maanden later is er nog steeds geen update en blijft de situatie voor veel partijen onduidelijk.

Gevolgen van import uit China en Turkije

Als je goederen importeert uit China, Turkije of welk ander land dan ook, en deze goederen staan vermeld in bijlage XVII van de sanctie verordening 833/2014, dan is bewijs bij import noodzakelijk.

De voorgestelde methode is om een MTC (Mill Test Certificaat) te hebben. Veel producenten van staal- en ijzerproducten zijn zich bewust van de Europese vereisten en verstrekken dit.

Toch blijkt het vaak niet eenvoudig om te verkrijgen of een praktische oplossing te zijn. Helaas is er sinds de vorige uitleg van de overheid geen update meer geweest. Ook blijkt dat de douane in de Europese Unie per land verschillend naar het onderwerp kijkt. Een leveranciersverklaring wordt vaak ook geaccepteerd. Maar wees je ervan bewust dat dit geen garantie is, zet altijd in op de MCR.

Aandachtspunten voor importbeperkingen

Het is van belang dat u goed op de hoogte bent van de gevolgen van Russische sancties voor u. Zelfs als u nog nooit zaken heeft gedaan met Rusland. Denk ook aan de zeer actuele No-Russia clausule. Samenvattend enkele richtlijnen om ervoor te zorgen dat u geen sanctiewetgeving overtreedt:

  • Zorg voor een contract dat clausules bevat op dit gebied.
  • Controleer of uw partij op gesanctioneerde lijsten staat.
  • Onderzoek uw leverancier: wat staat er op de website? Ziet u een link met Rusland?
  • Overleg met de leverancier voordat u een PO plaatst en zorg ervoor dat deze volledige medewerking verleent en MTC levert voor elk product van items die op de gesanctioneerde bijlage staan.
  • Als dit niet mogelijk is, overleg dan over een alternatief zoals het gebruik van een leveranciersverklaring.

Geen leveranciersverklaring? Dat is een red flag

Dus als uw leverancier ondanks uw verzoek blijft volharden in een simpele CN of TR origine-melding op de paklijst en niet bereid is om meer te doen, is dit een duidelijke waarschuwing. Het zou alarmbellen bij u moeten laten afgaan. Zoals we vaak zeggen, als het eruitziet als een eend en klinkt als een eend, is het waarschijnlijk een eend. Dus, als er een red flag is, is er vaak iets aan de hand.

Deze sancties zijn al maanden geleden ingevoerd. Voor producenten in de ijzer- en staalindustrie die internationaal leveren, is dit al lang bekend. Als ze niet willen samenwerken, is de kans groot dat ze hun grondstoffen minstens gedeeltelijk uit Rusland halen. Dit is voor hen enigszins begrijpelijk; in deze landen is dit niet verboden en de inkoopprijs is veel lager omdat Rusland van hun goederen af moet en bereid is om tegen lagere prijzen te verkopen. Hetzelfde zie je bij olie uit Rusland.

Ons advies is: als een leverancier terughoudend is en niet bereid is om mee te werken, kies dan voor een andere leverancier, zelfs als deze iets duurder is. De kans dat u de goederen nooit ontvangt, is simpelweg te groot.

Conclusie

Concluderend, bij exportcontrole denken we vaak aan export, maar in het geval van sancties gelden beperkingen net zo goed voor import. De importbeperkingen op spijkers, bouten en moeren uit landen als China en Turkije vormen een grote uitdaging voor importeurs van deze producten of producenten die deze producten sporadisch inkopen. Je betrouwbare partner is misschien niet de juiste en kan of wil mogelijk niet voldoen. Tot slot zorg dat alles goed is afgestemd voordat je inkoopt, om onnodige kosten te voorkomen en ervoor te zorgen dat je het product daadwerkelijk ontvangt. Ben je na het lezen van dit stuk nieuwsgierig of je op het gebied van exportcontrole alles op orde hebt, of weet je niet zeker of de sancties tegen Rusland invloed hebben op je werkzaamheden? Neem dan gerust contact op met Trade Controls Compliance, want wij helpen je graag.

Hulp nodig?

Heeft u behoefte aan ondersteuning op het gebied van export, sanctiebeleid en zoekt u een compliance project manager of wilt u een compliance nulmeting laten uitvoeren, neem contact met ons op voor de toolbox aan ondersteuning Trade Controls Compliance u biedt.

Trade Controls Compliance – Your Sanctions & Export Controls Toolbox!!!

Contactformulier

Your sanctions and export controls toolbox

Heb je vragen over onze diensten of ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Met ons contactformulier voor Trade Controls Compliance kun je je gegevens bij ons achterlaten, waarna wij contact met je opnemen. Indien gewenst kunt u al meer details geven over uw probleem op het gebied van exportcontrole, beveiliging van de toeleveringsketen of naleving van handelsregels.

We behandelen je informatie zorgvuldig in overeenstemming met de privacywetgeving en streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op je bericht.

Bedankt voor je interesse in Trade Controls Compliance.

Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen via onze Trade Controls Compliance LinkedIn pagina of rechtstreeks met Robert van de Ruit.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Name